Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen visioi ammatillista koulutusta 30.11.2018

Ammatillinen koulutus uudistuu

Kirj. Fil.tri, psykologi, oppisopimuskummi Kari Viinisalo

Finlandia-talolla järjestettiin 30.11.2018 Kauppakamarin, EK:n ja Suomen Yrittäjien yhdessä organisoiman Ammatillinen koulutus uudistuu – 10 askelta onnistumiseen kiertueen päätöstilaisuus, jossa puhuivat muun muassa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen. Järjestävien tahojen edustajien kanssa paneelikeskusteluun osallistui ylijohtaja Mika Tammilehto, joka ”oma-aloitteisesti” nosti esiin rahoituskysymyksen. Hän kertoi, että nyt päätetty tulosrahoitus sisältää monia kriteereitä ja erilaisia kertoimia. Sen toimivuutta on syytä seurata ja tehdä tarvittaessa muutoksia.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen painotti sitä, että myös ammatillisessa koulutuksessa tulee varautua pieneneviin ikäluokkiin. Muutoksen suuruutta kuvatakseen hän kertoi, että tänä vuonna koulunsa aloitti 61000 lasta ja toisaalta tänä vuonna syntyy 47000 lasta. Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan turvaamaan työvoima, ja oppilaitosten on varauduttava myös heidän kouluttamiseensa.

Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinosen aiheena oli ”Tähtäin tulevaisuuteen: ammatillinen koulutus vuonna 2023” eli vuosi siitä, kun uusi tuloksellisuusrahoitus on astunut voimaan. Silloin koulutuksen järjestäjät saavat rahoitusta, josta puolet perustuu opiskelijamäärään ja puolet tuloksellisuuteen.

Heinonen totesi, että rahoituksella halutaan ohjata koulutusta uusien tavoitteiden suuntaisesti. Mutta on muistettava, että päätös tehdä muutos on vain pieni osa kokonaisuutta. Muutoksen toimeenpano on ratkaiseva. Toisaalta olisi väärin kuvitella, että muutoksen jälkeen ei olisi enää ongelma. Kun päätetään tehdä muutos, niin se merkitsee, että olemassa olevista ongelmista halutaan eroon. Mutta se ei merkitse, etteikö muutoksen toteuttamisen jälkeen olisi ongelmia. Vanhojen ongelmien sijasta kohtaamme uusia ongelmia.

Heinonen kertoi osallistuvansa vuoden 2018 suomalaisen bisneskirjan valintaan. Hän on tässä yhteydessä pannut merkille, että niissä oppiminen on tärkeällä sijalla. Siten oppiminen yhdistää oppilaitoksia ja yrityksiä. Ongelmana on, että samasta asiasta puhutaan eri kielellä. Kuitenkin ollaan samalla asialla. Oppilaitosta voidaan pitää itse asiassa ”oppimisen laboratoriona”. Heinosen mukaan oppiminen on yhteisöllistä, yhdessä oppimista. Se on jotakin ihmisten välissä tapahtuvaa. Tässä yhteydessä tulee väistämättä mieleen ruotsalaisen kasvatustieteilijä Säljön käsitys, että tieto ei sijaitse esineissä tai tapahtumissa itsessään, vaan siinä, miten kuvailemme analysoimme niitä eli diskursseissamme, joita ei ole helppo oppia omin päin.

Kansainvälisessä yhteistyöryhmässä, johon osallistuu Suomen lisäksi mm. Singapore, Japani, Viro ja Kanada, ”olemme alkaneet puhua applied learningistä”, sanoi Heinonen. On opittava pois tayloristisesta ajatusmallista, jossa ajattelu (teoria) ja tekeminen ovat erillään. Applied learningissä teoria ja käytäntö, ajattelu ja tekeminen, liittyvät yhteen. Olen itse törmännyt joustavan perusopetuksen Jopo -luokkatoiminnan taustalla olevaan tuottavan oppimisen (productive learning) ideaan. Se on mielestäni hyvin lähellä tätä applied learning -ajattelua.

Jos käytämme nykyisin muodissa olevaa muotoiluterminologiaa, niin työpaikoilla tapahtuva oppiminen pitäisi nähdä yrityksen ja oppilaitoksen yhteisenä opiskelijan oppimispolun muotoiluna, totesi Heinonen. Tämä on entistä tärkeämpää nyky-yhteiskunnassa, josta katoavat niin sanotut työelämän sisääntulo ammatit. Heinonen käytti tässä yhteydessä tikapuuvertausta: tikapuista on poistettu alimmat askelmat, ylöspäin on alettava kiivetä korkeammalta.

Kirjoittanut Fil.tri, psykologi, oppisopimuskummi Kari Viinisalo

 

Lisätietoja ja materiaaleja 30.11.2018 tilaisuudesta:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s