Vinkkejä oppisopimusterminologiaan englanniksi ja saksaksi

Kirjoittanut Kari Viinisalo

Viime aikoina olen törmännyt oppisopimuskoulutuksen käännöksiin englanniksi ja saksaksi, koska meillä entistä enemmän käytetään englantia ja saksaa myös oppisopimuskoulutuksen yhteydessä.

Olen havainnut, että meillä Suomessa käytetään varsin systemaattisesti ”Apprenticeship training” ilmausta kun viitataan oppisopimuskoulutukseen. Sanotaan esimerkiksi ”Centre of Apprenticeship Training”. Mikäli tällaista ilmausta haluttaisiin käyttää, niin silloin tulisi oikeastaan sanoa ”Centre of Apprenticeship Education and Training”, koska suomalaiseen oppisopimuskoulukseen liittyy myös tietopuolista ja yleissivistävää sisältöä. Vertaa ammatillinen koulutus ”Vocational education and training (VET)”.

Oppisopimuskoulutus on englanniksi ”Apprenticeships”. Kyseessä on monikko, ja siten suomeksi ”oppisopimuskoultus on…” sanotaan englanniksi ”Apprenticeships are…”.

Jos meillä on ”Oppisopimuskeskus”, niin oikea termi englanniksi on ”Centre of tai on Apprenticeships”. Jos käytämme prepositiota ”on”, niin se viittaa siihen, että yksikössä tehdään muutakin kuin vain oppisopimusten hallinnointia, esimerkiksi työelämän kehittämistehtävä.

”Apprenticeship” tarkoittaa oppisopimusopiskelijan statusta. Esimerkiksi olla oppisopimuskoulutuksessa voidaan ilmaista ”to serve one’s apprenticeship”.

Saksankielessä oppisopimuskoulutus on ”die Lehre” ja olla oppisopimuskoulutuksessa voidaan ilmaista ”die Lehre machen”. Oppisopimusopiskelijasta voidaan käyttää termiä ”der Lehrling” tai ”der Auszubildender/die Auszubildende (nainen)”. Tämä on varsin yleinen termi ja siitä käytetään lyhennysta ”Azubi”.

 

Kari Viinisalo
fil.tri, entinen oppisopimusjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s