Hyvä ohjaus työpaikkaoppimisessa Hot 2 ke 8.3.2017

Finns talvella2

KUVA:  Finssin kartano, jossa 8.3.2017 HOT2 tulkintafoorumi pidettiin
ARTIKKELIN KIRJOITTAJA: Kari Viinisalo, puheenjohtaja, Oppisopimuskummit ry

 

Hyvä ohjaus työpaikkaoppimisessa – HOT 2 tulkintafoorumi

Opiskelijat, opettajat, työnantajat ja tutkijat kohtasivat Espoossa

Maaliskuun 8. päivänä kokoontui Omnian Finnsin kartanon luonnonkauniiseen ympäristöön noin viisikymmentä ammatillisen koulutuksen opettajaa, opiskelijaa, tutkijaa ja työelämän edustajaa pohtimaan, mitä hyvä työpaikalla tapahtuva oppiminen on. Tilaisuuden järjestäneen HOT –verkoston tavoitteena on edistää vuoropuhelua opettajien, opiskelijoiden, työelämän edustajien ja tutkijoiden kesken, jotta oppiminen ja työ löytäisivät Suomessa jälleen toisensa. Ensimmäinen tulkintafoorumi järjestettiin viime vuonna Haaga-Helian ammatillisessa opettajakorkeakoulussa.

Teatteri tutkimusvälineenä

Aamupäivällä tutkittiin työssä oppimista tarinateatteri Sillanrakentamon johdattelemana. Aiheet oli valittu osallistujien ennakkoon esittämien teemojen pohjalta. Sosiodraaman tyylisin menetelmin saatiin näkemystä aiheen problematiikkaan ja niitä voitiin käsitellä myös huumorin avulla. Työpaikalla tapahtuva oppiminen on verkosto-yhteistyötä, jossa kaikkien osapuolten näkökulmat tulee ottaa huomioon. Saimme nähdä, että toiminnan tavoitteen pitäminen kirkkaana mielessä ei ole aina helppoa. Joskus keinoista tuleekin tavoitteita ja päinvastoin. Eri osapuolten vastuut ja roolit voivat mennä solmuun. Oppimisen järjestelyt työpaikalla voivat epäonnistua, jos työssä oppimista, sen tavoitteita ja toteutusta ei suunnitella yhteistyössä.

Teatterin käyttö osoittautui toimivaksi välineeksi tarkastella työssä oppimista. Taiteen keinojen käyttöä työpaikalla tapahtuvan oppimisen tutkimusvälineenä kannattaa kehittää!

Koulutuksenjärjestäjien hissipuheet ja yritysten puheenvuorot

Iltapäivä oli omistettu koulutuksen järjestäjien ja yritysedustajien vuoropuhelulle. Aluksi Amiedun rehtori Timo Karkola, Edupolin oppisopimusjohtaja Hannele Lehtinen ja yksikönjohtaja Riikka-Maria Yli-Suomu Omniasta esittivät kukin kahden minuutin hissipuheet myyden omaa koulutustaan tuomaristolle. Tuomareina ja iltapäivän paneelin osallistujina olivat Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipponen, korjaamopäällikkö Jouko Hakkarainen Länsi-Autosta, toimitusjohtaja Minna Ikäheimonen Infobasesta, johtaja Kaarina Salonen Espoon kaupungilta sekä toimitusjohtaja Sirpa Eklund PosiVirestä.

Tiukan hissipuhekilpailun voittivat naisedustajat – ei siksi, että oli naistenpäivä. He saivat tuomareilta tasapisteet. Tuomaristo totesi, että jos työ kentällä vastaa puheita, niin asiat ovat varsin hyvällä mallilla. Leikkimielisen kilpailun voitti yleisöäänestyksellä lopulta kotikentällään puhunut Omnian Riikka-Maria Yli-Suomu.

Samanhenkisten kokous

Päivän tapahtumat veti yhteen jälleen tulkitsijana toiminut Haaga-Helian koulutuspäällikkö Mika Saranpää. Hän totesi, että foorumi oli samanmielisten kokous. Syntyi vaikutelma, että viime vuosien aikana on tapahtunut merkittävää muutosta asenteissa puolin ja toisin. Oppilaitoksissa työssä oppiminen on ymmärretty tärkeäksi osaksi ammatillista koulutusta. Yrityksetkin näyttävät tulevan mukaan. Ne ovat oivaltaneet, että työssä oppiminen on osa henkilöstön kehittämistä ja rekrytointia. Se on oikein johdettuna aidosti investointi tulevaisuuteen ja liiketoiminnan kehittämiseen. Tätä näkökulmaa korosti erityisesti Lidlin Sipponen. Hän sanoikin, että saksalaisena perheyrityksenä oppisopimuskoulutuksella on vankka asema yhtiössä. Samoja periaatteita noudatetaan myös Lidlin Suomen toiminnassa täkäläisen koulutuskulttuurin tarjoamissa puitteissa.

Kaikki yritysedustajat painottivat työpaikalla tapahtuvan oppimisen tärkeyttä. Länsi-Auton Hakkarainen korosti sitä, että työssä oppimisen jaksojen tulisi olla pidempiä kuin nykyisin on tapana. Lisäksi paperityön määrää kritisoitiin.

Tehdään uhkasta mahdollisuus eikä päinvastoin

Timo Karkola piti päivän lopussa koulutuspoliittisen puheenvuoron. Hän korosti, että nyt tehtävät ammatillisen koulutuksen säästöleikkaukset ovat rajuja, mutta meidän ei pidä jäädä surkuttelemaan tilannetta. On tehtävä uhkasta mahdollisuus. Surkuttelemalla ja lamaantumalla teemme helposti mahdollisuuksista uhkia. Karkola muistutti, että edellisen laman leikkausten seurauksena saatiin aikaan todella merkittäviä uudistuksia ammatillisessa koulutuksessa.

Tervetuloa HOT 3 tulkintafoorumiin 2018 maaliskuussa !

Hissipuheiden kellona toimi jo perinteisesti HOT-possu. Sen ytimekäs vinkuva röhkäisy ilmoitti, että puhujan aika oli käytetty. HOT-possu toimii myös viestikapulana. Haaga-Helialta saamansa HOT –possun Omnia luovutti NeMo2 hankkeelle. Se on Tampereen yliopiston kasvatustieteen laitoksen professori Petri Nokelaisen ja Tampereen teknillisen korkeakoulun tuotantotalouden ja tietojohtamisen laboratorion yhdessä toteuttama hanke, jonka rahoittaa Tampereen kaupungin oppisopimusrahasto. Siinä tutkitaan ammatillista asiantuntijuutta, työelämäosaamista ja työpaikkaa oppimisympäristönä.

Tervetuloa vuoden 2018 maaliskuussa Tampereelle kehittämään työpaikalla tapahtuvaa oppimista!

Kari Viinisalo, oppisopimuskummi ja HOT –verkoston jäsen

 

HOT2 ohjelma 8.3.2017:

hot-2-ke-8-3-2017

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s